Τι Πρέπει να Γνωρίζετε για την Αγορά Ακινήτων στην Ελλάδα

imoti3H αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα αυτή την περίοδο μπορεί να είναι μια εξαιρετικά συμφέρουσα επένδυση, καθώς η συνεχιζόμενη για έβδομο χρόνο ύφεση έχει μειώσει τις τιμές των ακινήτων σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Από την άλλη μεριά, τα ακίνητα στην Ελλάδα υπόκεινται σε φορολόγηση, που εκφράζεται κυρίως με τον ΕΝΦΙΑ, έναν φόρο που επιβαρύνει κάθε ακίνητο, ανάλογα με την έκτασή του και την εμπορική του αξία.

Η αγοραπωλησία ακίνητων είναι ελεύθερη για τους Έλληνες και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για τους κατοίκους χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να αγοράσετε ένα ακίνητο στην Ελλάδα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον δικηγόρο, κατά προτίμηση ειδικευμένο σε θέματα ιδιοκτησίας, που θα σας ενημερώσει για τις διαδικασίες και θα εξετάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου ή των ακινήτων που σας ενδιαφέρουν.

Μόλις εντοπίσετε κάποιο ακίνητο που πληροί τις προδιαγραφές σας, μπορείτε να κάνετε μια προσφορά στον ιδιοκτήτη. Εάν η προσφορά σας γίνει δεκτή, ο δικηγόρος σας μπορεί να συντάξει ένα προσύμφωνο για την αγοραπωλησία. Με την υπογραφή του προσυμφώνου από τις δύο πλευρές, θα πρέπει να προκαταβάλετε το 10% της συμφωνηθείσας τιμής, ως εγγύηση του ενδιαφέροντός σας.

Εάν ο δικηγόρος σας, που θα ερευνήσει αν όλοι οι φόροι έχουν πληρωθεί, αν το ακίνητο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως, κτλ., σας δώσει τη νομική έγκριση, μπορείτε να καταβάλετε το υπόλοιπο ποσό και να προχωρήσετε στη μεταβίβαση του ακινήτου.

Το σχετικό συμβόλαιο συντάσσεται υποχρεωτικά από έναν συμβολαιογράφο. Η αμοιβή του, είναι συνήθως 1-2% της αξίας του ακινήτου και πληρώνεται από τον αγοραστή.

Εάν ο αγοραστής κάνει την κατάθεση των χρημάτων που καταβάλλει για την αγορά του ακινήτου από το εξωτερικό, πρέπει να τα δηλώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος, με ένα αποδεικτικό εισαγωγής που είναι συνήθως γνωστό ως το «ροζ φύλλο». Θα πρέπει στη συνέχεια να ανοίξει έναν λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα μέσω του οποίου θα γίνονται όλες οι πληρωμές.