Η Ελλάδα ως παγκόσμια πρωτεύουσα της ναυσιπλοΐας αναψυχής: ένα σύντομο ιστορικό

Greece-Santorini-FlagΗ Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για τη ναυσιπλοΐα αναψυχής, σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάνω από 6.000 νησιά, περισσότερα από 16.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής, σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες, μοναδικός πολιτισμός και πολλά αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος, είναι μερικοί παράγοντες που έλκουν κάθε χρόνο χιλιάδες φίλους της θάλασσας από όλο τον κόσμο.

Οι ελληνικές θάλασσες προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από καιρικές συνθήκες: Σταθεροί, ήπιοι άνεμοι, κυρίως στο Ιόνιο, για αυτούς που ψάχνουν ένα χαλαρό ταξίδι ή δυνατότεροι άνεμοι στο Αιγαίο, που προκαλούν τους πιο προχωρημένους στη ναυτική τέχνη.

Κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματά της, με κοινό χαρακτηριστικό τα μοναδικά τοπία και τις ιδεώδεις συνθήκες για ναυσιπλοΐα.

Οι κυριότεροι προορισμοί για ναυσιπλοΐα αναψυχής:

  • Σαρωνικός κόλπος
  • Αργολικός κόλπος
  • Ανατολική ακτή της Πελοποννήσου
  • Δωδεκάνησα
  • Σποράδες
  • Κυκλάδες
  • Νησιά του Ιονίου

Κάθε ομάδα νησιών έχει έναν ξεχωριστό, ιδιαίτερο χαρακτήρα και πολιτισμό, διαφορετική αρχιτεκτονική, φυσικό περιβάλλον και καιρικές συνθήκες, προσφέροντας στους επιβάτες κάθε σκάφους αξέχαστες και μοναδικές εμπειρίες.

Υπάρχουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και σημεία ενδιαφέροντος στα ελληνικά νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε ταξιδεύοντας με μηχανοκίνητο ή ιστιοπλοϊκό σκάφος. Η Κέρκυρα για παράδειγμα, βρέθηκε στο πέρασμα των αιώνων υπό την κατοχή των Βυζαντινών, Ενετών, Γάλλων και Βρετανών, και όλοι άφησαν ίχνη του πολιτισμού τους στο νησί, τα οποία είναι ορατά δια θαλάσσης.

Άλλα ελληνικά νησιά, όπως η Ιθάκη, η Ύδρα, η Σαλαμίνα, η Αντίπαρος, η Τζιά, η Ανάφη και η Δήλος, έχουν κατάλοιπα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που μπορείτε να επισκεφθείτε ταξιδεύοντας με ένα σκάφος.

Η ναυσιπλοΐα, με ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο σκάφος, στην ελληνική ακτογραμμή, προσφέρει διαρκείς εναλλαγές μεταξύ πολυσύχναστων και ερημικών προορισμών, γαλήνιας ή αγριεμένης θάλασσας, παραδοσιακών οικισμών και κοσμοπολίτικων θερέτρων, μια συναρπαστική περιήγηση στον χρόνο και την ελληνική ιστορία.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ζήτηση από επισκέπτες της Ελλάδας για διακοπές με ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος. Αυτό σημαίνει ότι η ναυσιπλοΐα αναψυχής είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, κάτι που καθιστά την χώρα παγκόσμια πρωτεύουσα της ιστιοπλοΐας και του γιότινγκ.