Ελλάδα – Μια χώρα ξακουστή στα πέρατα της οικουμένης

Romantic Sunset in Santorini

Η Ελλάδα είναι ευρύτερα γνωστή ως η χώρα όπου γεννήθηκε ο Δυτικός πολιτισμός, πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια. Επιπροσθέτως, εδώ συναντιούνται τρεις ήπειροι, η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πολιτιστικής άποψης.

Στην Ελλάδα γεννήθηκε η έννοια της Δημοκρατίας, περίπου 2500 χρόνια πριν. Η ίδια η λέξη «δημοκρατία» είναι ελληνική και σημαίνει δύναμη που πηγάζει από τον λαό, μια έννοια που γεννήθηκε στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. Η Ελλάδα θεωρείται επίσης η γενέτειρα της Φιλοσοφίας, της Ιστοριογραφίας, της Γεωμετρίας και του Θεάτρου.

Στην Ελλάδα οφείλονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής έλαβαν χώρα στην Αθήνα, το 1896 και έκτοτε έχουν καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση σε όλο τον πλανήτη. Η Ολυμπιακή φλόγα ξεκινάει από την αρχαία Ολυμπία και μεταφέρεται στα πέρατα του κόσμου, στην εκάστοτε έδρα των αγώνων.

Πάνω από είκοσι έξι εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2015, γοητευμένοι από τις υπέροχες ακρογιαλιές της, τα εκπληκτικά τοπία της, τη ζεστή ελληνική φιλοξενία και τον μύθο που την περιβάλλει.

Παρά τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα, η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Βαλκανικής Χερσονήσου. Είναι ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το δέκατο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, μετέπειτα Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μέλος της Ευροζώνης από το 2001.

Και στον αθλητισμό όμως η Ελλάδα έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες, με κυριότερες την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2004, και δύο κατακτήσεις Ευρωπαϊκού Κυπέλου Μπάσκετ, το 1997 και το 2005.

Όσον αφορά στην τέχνη, η Ελλάδα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο χάρη σε προσωπικότητες όπως ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Ιάνης Ξενάκης, η Μαρία Κάλλας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, η Μελίνα Μερκούρη, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Νίκος Σκαλκώτας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, η Νάνα Μούσχουρη, ο Ντέμης Ρούσσος, κ.ά.