Διαχειριστείτε σωστά τα έξοδά σας στις διακοπές στην Ελλάδα

managing-moneyΗ Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με χρυσαφένιες ακρογιαλιές, χαρακτηριστική λαϊκή αρχιτεκτονική, σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, πολύ καλό φαγητό και… χαμηλό κόστος ζωής, ειδικά μετά την οικονομική ύφεση που διαρκεί εδώ και αρκετά χρόνια. Όντας ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες, που συχνά κάνουν λάθος διαχείριση στα οικονομικά τους από άγνοια των τοπικών συνθηκών. Οι γενικές παρατηρήσεις που ακολουθούν θα σας επιτρέψουν να διαμορφώσετε μια γενική άποψη για το κόστος ζωής στην Ελλάδα και να εκμεταλλευτείτε πλήρως το κεφάλαιο που διαθέτετε για πιο απολαυστικές διακοπές.

Διαμονή

Ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας που επισκέπτεστε, θα βρείτε youth hostel και μικρά ξενοδοχεία με τιμές από 10-30 ευρώ για ένα κρεβάτι σε κοινό θάλαμο, ή με 45-60 ευρώ για δίκλινο, ανεξάρτητο δωμάτιο, στην high season, από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο. Εκτός εποχής, οι τιμές είναι χαμηλότερες, ενώ τον Αύγουστο μπορεί να είναι και διπλάσιες. Υπάρχουν βέβαια και πολύ ακριβότερα ξενοδοχεία που ενδέχεται να στοιχίζουν πολλές εκατοντάδες ευρώ την βραδιά.

Διατροφή

Η Ελλάδα φημίζεται για το φαγητό της. Σε ένα τουριστικό εστιατόριο θα φάτε καλά με περίπου 20 ευρώ το άτομο, 30 ευρώ αν συνυπολογίσετε το κρασί. Ένα δείπνο σε εστιατόριο πολυτελείας θα κοστίσει τουλάχιστον 30 ευρώ. Αν θέλετε να κάνετε πραγματική οικονομία, μπορείτε να φάτε ένα σουβλάκι με γύρο, που κάνει περίπου 3 ευρώ και θα σας χορτάσει, αν και δεν είναι και ό,τι πιο υγιεινό υπάρχει. Στα περισσότερα καφέ μπορείτε να φάτε ένα πιάτο ημέρας με 8-10 ευρώ, ενώ υπάρχουν παντού παραδοσιακά μαγειρεία, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε αυθεντική ελληνική κουζίνα με περίπου 10 ευρώ το άτομο.

Μεταφορές

Αν και τα έξοδα μεταφοράς δεν είναι υψηλά στην Ελλάδα, πιθανόν το κόστος μεταφοράς με φέρι, από την Αθήνα στα νησιά ή από νησί σε νησί, να είναι ένα μεγάλο ποσοστό του κόστους των διακοπών σας στην Ελλάδα. Τα ταξί είναι φθηνά στις πόλεις και ακριβότερα στα νησιά, όπου συνήθως οι τιμές είναι προκαθορισμένες για κάθε προορισμό και δεν χρησιμοποιείται μετρητής.